Tips voor uitstapjes

In de diverse reisgidsen staan veel interessante plaatsen in de Provence vermeld. Hieronder enkele plaatsen die wij hebben bezocht.

Apt
De beste dag om Apt te bezoeken is de zaterdag vanwege zijn grote en gezellige markt. Ook het aardewerk (faience) is zeer opmerkelijk.

Carpentras
Bij Bone gelegen aan de grote parkeerplaats met de platanen, vind je heerlijke gekonfijte vruchten in chocolade en ulevellen (berlingot). Ook een bijzonderheid is dat de oudste synagoge van Frankrijk hier staat. Op vrijdag is er een zeer grote Provencaalse markt.

Vaison-la-Romaine
Een stad met Romeinse opgravingen, waaronder een amfitheater. De stad bestaat uit 2 delen. Slenter eens lekker door de bovenstad aan de overkant van de rivier. Het is middeleeuws en kent vele smalle straatjes, mooie huisjes en de ruine van een 13e eeuws kasteel. Ook geliefd vanwege zijn markt en winkels.

Avignon
Het centrum van Avignon staat op de werelderfgoedlijst. Beroemd om zijn halve brug en het pausenpaleis. Het Petit Palais is een museum met zeer mooie vroege schilderkunst. Avignon staat natuurlijk ook bekend om het grootse theaterfestival in juli.

Grignan
Op zich is Grignan al de moeite waard om zijn kasteel. Als de rozen bloeien heeft het bezoek een extra dimensie. Het stadje is helemaal opgefleurd met een uitgebreide verzameling van Engelse en Franse klimrozen.

Orange
Het Romeins theater is een reis naar Orange waard. Het is  een van de best bewaarde voorbeelden van de Romijnse bouwkunst in Frankrijk. Ook de triomfboog is een bezoek waard. Beide staan op de werelderfgoedlijst. Op donderdag is er markt.

Gordes
Mooi toeristisch dorpje boven op een heuvel met veel stapelmuren. Klein en overzichtelijk, met veel galeries. Buiten Gordes is de abdij van Senanque, een toeristische trekpleister van de bovenste plank.

Roussillon
Klein mooi dorpje dat voornamelijk bekend is om de grote hoeveelheid oker in de bodem. De voormalige okergroeve is te bezoeken en staat in Frankrijk ook wel bekend als de “Colorado Provencale”.

Ansouis
Heel klein plaatsje met een bewoond kasteel. Rondleidingen worden door de adellijke familie verzorgd.

Sisteron
De burcht waar de munitie kwijt was toen Napoleon op zijn weg van Elba naar Parijs door de nauwe doorgang over de Durance moest.

Sault
Sault is niet alleen bekend vanwege haar lavendelvelden in het mooie Pays de Sault, het is ook de toegangspoort tot het Plateau van Albion, een door de UNESCO beschermd landschap. Verder is zij samen met Bedoin en Malaucène, een van de drie officiële startpunten voor het beklimmen van de Mont Ventoux per fiets. Gezellige markt op woensdagochtend op slechts 12 km van Montbrun les Bains.

Scroll naar boven